Showing posts with label Asia animals. Show all posts
Showing posts with label Asia animals. Show all posts

Tuesday, 18 June 2013

Donkey

Donkey

Donkeys were supposedly domesticated around 5000 years ago in the north east of Africa from the Somali wild ass. The domestication if donkeys soon spread across the globe, with people mainly using the donkeys to help carry heavy loads and transport goods long distances. They are anatomically normal and show normal breeding behavior, so hybrids should be gelded as early as possible to avoid studdy behavior.

The majority of donkeys today still do the same burdening tasks that the donkeys did thousands of years ago, in a similar way to the pack-mules in the Asian mountains that transport burdening goods through the mountain passes.

Despite the obvious similarities between a donkey and a horse, a donkey-horse offspring (mule) will always be infertile, due to a genetic malfunction that occurs when two different species mate. This is also the case when different species of asses interbreed, such as the onager and the Somali wild ass. Even though they are in the same genus taxonomically, the hybrid offspring of two species of ass will have sterile offspring.

Wild donkeys have adapted to living in near desert environments and because of this, donkeys have very hardy immune and digestive systems. This allows the donkey to be able to process and gain nutrition from vegetation that many other species of animal have great difficulty gaining any nutrition from.

There are thought to be more than 44 million donkeys found throughout the world, with around 11 million of these donkeys found in China. Scientists believe that the real number of donkeys could be much higher than this as many donkeys go unaccounted for.

Donkeys are said to have a relatively stubborn temperament but once the owner of the donkey has gained the donkeys trust, the donkey is extremely loyal and a good friend. Donkeys are not truly stubborn; they are very good at taking care of themselves. Their self preservation instincts are strong. They will refuse to proceed if they sense danger or if they are overburdened. They pass this valuable trait on to the mule. Donkeys are also thought to have a calming affect over distressed horses and donkeys are often put into fields with horses as they make great companions for them.

Deer

Deer

The deer is found in the forests of Europe, Asia and North America, where most deer grow to an average of about 1 meter tall. Deer-like creatures are found in Africa, however they are all antelope and not deer.

Deer stay in herds of approximately 25 deers per herd, mainly female deer and a dominant male deer known as a stag. The male deer are protective deer and will often fight other stags to protect their herd of female deer and to protect their pride.

The male deer horns shed and regrow every year, a little like the skin on a snake. The only species of deer with exception to this annual horn shedding is the Chinese water deer.

There are around 40 different species of deer found in the woodlands of the Northern Hemisphere. There are roughly six different species of deer found in the UK alone, however, only the red deer and the roe deer are truly native to the Isles.

Deer are known as selective feeders and spend most of their time browsing for food with the deer mainly eating leaves. Deer are very selective in what they eat and deer therefore spend a great deal of time picking out the shoots, leaves, grasses and fruits that are easy for the deer to digest.

Humans have hunted deer for thousands of years and hunt the deer for the deer meat, milk and skins. Today, deer are commercially farmed for their meat, rather than being hunted, and in New Zealand alone there are over 3,000 deer farms across the two islands.

Due to hunting from humans and other large predators, and the continued loss of the deer habitat, the wild deer are becoming very vulnerable and are being pushed into smaller areas of forest that is uninhabited by larger mammals.

Deer are prey to many wild animals around the world from humans, to wolves, tigers, bears and occasionally foxes, and many other mammals will attempt to scavenge from a deer that has been killed by something else, seeing as many deer species can be quite big and are fairly fast.

Friday, 14 June 2013

camal animals

camal animals
 Camel Classification and Evolution
The Camel (also known as the Dromedary Camel, the Arabian Camel and the One-Humped Camel) is a large hoofed animal that is most commonly found in the hot deserts of Northern Africa and the Middle East. Thought to have been first domesticated by native people more than 5,000 years ago, these hardy animals have proved vital to the survival of humans in these areas as they are not just used for transporting both people and goods, but also provide a good source of milk, meat and wool. The Camel is one the most unique mammals on the planet and has adapted perfectly to life in the desert where food and water can often be scarce, and the temperature changes rapidly from the scorching-hot days to the cooler nights. However, although they would have once been found freely roaming the Arabian deserts, they are today extinct from the wild but the domestic population is widespread and numerous.

Camel Anatomy and Appearance
Camels have a number of adaptations to help them to survive the most successfully in such dry and arid climates starting with their cream to brown coloured, short but thick fur which not only protects their skin from the sun during the day, but also helps to keep them warm when the temperature plummets at night. Their long legs keep their body high above the hot ground and their two toes on each foot are able to spread widely apart to prevent them from sinking into the sand. The bottoms of their feet are also padded to help them when in rocky or stony regions. Camels have large eyes and nostrils which give them good sight and smell. They have a double layer of long eyelashes and can close their slit-like nostrils to protect them from dust storms. Camels are able to survive for long periods of time without either food or water as they store fat in their hump which can be used to give the Camel energy when resources are scarce.

Camel Distribution and Habitat
Historically the Camel would have roamed throughout the deserts of Northern Africa, the Middle East and as far into Asia as western India where the surroundings can change from the soft, powdery sand dunes to more hostile and rocky regions. Today, Camels are no longer found in the wild but still exist as domestic animals in these areas and provide both transport and an important source of food for the local people. Their ability to go for so long without both food and water, along with being able to carry heavy loads has meant that they have allowed people to travel further across the desert. Today, millions of domestic Camels exist in the desert along with a feral population that can be found in the deserts of Central Australia.

Camel Behaviour and Lifestyle
Camels inhabit these dry and arid regions in herds that can contain up to 40 individuals and are comprised of females with their young and are led by a single, dominant male. During the breeding season, dominant males protect their harem of females by biting, spitting and leaning on their rival males. Camels rest by lying down and do so by bending their front legs underneath them, followed by the back. They are also known to move in a different way to many mammals by moving both left legs then both the right to make them walk. In order to try and conserve vital moisture in such hostile conditions, Camels have a minimal number of sweat-glands (very few in relation to their large body size), which along with the fact that they will allow their body temperature to rise in the heat, means that they lose water much more slowly than other large mammals.

Camel Reproduction and Life Cycles
Camels are able to breed by the time they are between three and four years old for females and five years old for males, when the dominant male of the herd has breeding rights with the females. Both female and male Camels come into heat during the breeding season which usually lasts between November and March. After a long gestation period that can last for up to thirteen months, the female gives birth to either a single calf or occasionally twins which can already weigh as much as 40kg at birth. Within eight hours the young calf is able to stand and is then nursed by it's mother in the protection of the herd until it is big and strong enough to become independent. Young Camels begin to eat grass when they are between two and three months old and are weaned at roughly four months of age.

Camel Diet and Prey
Although the Camel is technically a herbivorous animal their diet is not strictly vegetarian as they are known to chew on bones and eat carrion to supplement their diet. Another adaptation for living in the desert is their split, leathery lip which helps the Camel to eat tough and thorny plants which other animals avoid. They are also known to consume plants that are high in salt which again means there is less competition from other animals for food. One of the most remarkable things about Camels is their ability to store the energy from their food and water as fat in their hump, which means they have a ready supply of energy when food and water are scarce. Camels can lose up to 40% of their body weight before needing to replenish themselves and once a water-hole or oasis is found, they can drink around 40 gallons of water in a very short time.

Camel Predators and Threats
Although they no longer exist in the wild, the large size of the Camel means that it would have had limited predators. Lions and Leopards would have been their most common predators however, the fact that Camels inhabit hostile, arid regions where very few large, carnivorous mammals can be found means that they would not have been hunted as regularly as other hoofed herbivores. Although they were first domesticated by people more than 5,000 years ago they would have been hunted by them for their meat and hides for longer. Today, although no Camels exist in the true wild their domestic population is high and they are commonly found alongside people from Northern Africa to Western Asia.

Camel Interesting Facts and Features
Camels are not only hardy, desert animals because they can survive without water for up to 10 months providing they find food, but their relatively slow-paced lifestyle means that they can also travel vast distances (sometimes more than 30km) in just one day, whilst carrying a load that could exceed 200kg. As with a number of other domesticated animals, there are now various different breeds of Camel that have resulted from cross-breeding Camels with Bactrian Camels Camels to produce individuals that are either bigger and stronger to be used as working animals or are incredibly fast. Unlike any other mammal, Camels have unique oval-shaped red blood cells which allows the blood to keep flowing smoothly when the animal becomes dehydrated and the blood thickens.

Camel Relationship with Humans
Camels have been used for thousands of years by people both for transporting goods across the desert and as a good source of milk and meat. Their woolly hair can also be used to make clothing along with their leathery hides. Like other domestic animals, there are now numerous breeds of Camel but not all have been bred for truly practical uses with faster and faster breeds appearing that are then used for Camel racing. Their placid nature though, has meant that they can live alongside people and other livestock without hardly any problems.

Camel Conservation Status and Life Today
Today, although the wild Camel population is extinct they are Common as domestic animals throughout much of their natural range and further, with estimates ranging as high as 20 million individuals. In the 1800s, the first Camel was imported into Australia to be used to help people get between places in the vast desert. Since then more and more have followed which has to led there now being a strong feral population that is possibly as high as 1 million Camels roaming the deserts of Central Australia.



Saturday, 8 June 2013

Asian Palm Civet

Asian Palm Civet

Asian Palm Civet

Asian Palm Civet

Asian Palm Civet

Asian Palm Civet
The Asian palm civet is a smaller species of civet found throughout the jungles of Asia, and easily recognisable by its dark, coarse hair and large eyes. The Asian palm civet is also known as the common palm civet and the Toddy Cat is areas where the Asian palm civet is natively found.

The Asian palm civet is found inhabiting the tropical jungles and rainforests throughout much of Asia. The main populations of the Asian palm civet however are found in southern India, Sri Lanka, South-east Asia and southern China. Unfortunately, Asian palm civets have been drastically affected by increasing deforestation (and therefore habitat loss) in their native regions.

The Asian palm civet is widely spread and fairly commonly found throughout much of Asia and despite their cat-like appearance and behaviours, Asian palm civets are not felines at all but are in fact more closely related to other small carnivores including weasels and mongooses. Unlike other civet species the tail of the Asian palm civet does not have rings, but the face of this species is banded like that of a raccoon.

The Asian palm civet is solitary animal that only comes out under the cover of night to hunt and catch food. These nocturnal animals are primarily ground-dwelling and highly terrestrial as they mark their ranges by dragging their anal glands along the ground. Despite being predominately ground-dwelling though the Asian palm civet is known to climb up into the trees either in search of food or to hide from approaching predators.

The Asian palm civet is a carnivorous animal, and like other species of civet, it survives on a meat-based diet, supplemented by the odd plant or fruit. Small animals such as rodents, lizards, snakes and frogs make up the majority of the Asian palm civet's diet, along with insects and other small creatures scuttling through the under-growth. Asian palm civets are also known to eat the fruits and flowers of palms, mangos and coffee in their natural habitats.

Despite being a secretive yet relatively ferocious predatory animal, the Asian palm civet is actually preyed upon by a number of predators within their natural environment. Large predatory cats are the most common predators of the Asian palm civet including tigers and leopards along with reptiles such as large snakes and crocodiles.

The female Asian palm civet usually gives birth to up to 4 young after a gestation period that lasts for a couple of months. The babies are weaned by their mother until they are strong enough to fend for themselves. Asian palm civets can live for up to 20 years, although most rarely get to be this old.

Today, the Asian palm civet is under threat from deforestation and therefore drastic loss of much of its natural habitat. The main reason for such extensive deforestation in the area is either for logging or to clear the land to make way for palm oil plantations.

Asian Elephant

Asian Elephant

Asian Elephant

Asian Elephant

Asian Elephant
Asian Elephants are much smaller than the African elephants only growing to a couple of meters tall. Asian elephants are found in the tropical jungles of India and China, and throughout most countries in south-east Asia.

Asian elephants have been domesticated for hundreds of years for foresting and often battle. There are many places across Asia where Asian elephants are kept for tourists to ride, and are often treated fairly badly. Asian elephants are well known for their immense strength and friendliness towards humans.

Today, the Asian elephant is considered an endangered species with only around 50,000 left in the wild. This is due to the loss of habitat of the Asian elephant and illegal poachers hunting the Asian elephant, for their skins and ivory.

The Asian elephant has smaller ears than the African elephant and the Asian elephant also has a more curved spine than the African elephant. Unlike the African elephants, the female Asian elephant very rarely have tusks, and if the female Asian elephant does have tusks, they are generally barely visible and can only be seen when the female Asian elephant opens her mouth.

The Asian elephant follows strict migration routes that are determined by the monsoon season. The eldest elephant of the Asian elephant herd is responsible for remembering the migration route of its Asian elephant herd. This Asian elephant migration generally takes place between the wet and dry seasons and problems arose when farms where built along the migratory routes of the Asian elephant herds, as the Asian elephants caused a great deal of destruction to the newly founded farmland.

Asian elephants are herbivorous animals meaning that they only eat plants and plant matter in order to gain all of the nutrients that they need to survive. Asian elephants eat a wide variety of vegetation including grasses, leaves, shoots, barks, fruits, nuts and seeds. Asian elephants often use their long trunk to assist them in gathering food.

Due to their large size, Asian elephants have very few predators within their natural environment. Besides human hunters, tigers are the primary predator of the Asian elephant, although they tend to hunt the smaller Asian elephant calves rather than the much larger and stronger adults.

Female Asian elephants are generally able to breed by the time they are 10 years old, and give birth to a single Asian elephant calf after a 22 month gestation period. When the Asian elephant calf is first born, it weighs about 100 kg, and is cared for not only by it\'s mother by also by other female Asian elephants in the herd (known as aunties). The infant Asian elephant remains with its mother until it is around 5 years old and gains its independence, with males often leaving the herd and female calves staying.

Today, the Asian elephant is considered to be an animal that is in immediate danger of becoming extinct due to the fact that Asian elephant populations have been declining at a critical rate. Asian elephants are thought to be suffering primarily due to habitat loss in the form of deforestation and hunting for their ivory tusks by human poachers.